Nemrég Mark Zuckerberg elárulta, hogy cége mostantól „Meta” néven fog működni, és nem lesz többé Facebook. Az Instagram Facebook, a Mark által létrehozott közösségi hálózat folytatódik, csakúgy, mint a többi társadalmi tapasztalat, amelyet a cég kínál (Instagram, WhatsApp, Messenger). Az ötlet az, hogy ezeket a „Metaverse” kiegészítő eszközeként használják, nem pedig úgy, mintha valami egyedi lenne. De mi a Facebook alapítója által idealizált „Metaverse”? Ezt fogjuk magyarázni ebben a cikkben.

Az első dolog, amit felteszünk magunknak: miért”Meta”? Az ötlet az volt a neve, született miatt Mark olvasmányok a Klasszikus Tanulmányok, mező, ahol megvitatták a klasszikus görög-Római antikvitás, kifejezetten rögzíti kapcsolatos nyelvek s Irodalmak, átutazóban görög-Római filozófia, a történelem, illetve a klasszikus régészet. A „meta” szó a görög „túl” szóból származik, és a Facebook alapítója szerint szimbolizálja azt az elképzelést, hogy „mindig van még mit építeni, és mindig van egy következő fejezet a történelemhez”.

Mi a Metaverse?
A Facebook Connect 2021 rendezvényen, amelyet a Facebook támogat, Mark Zuckerberg vezérigazgató feltárta, hogy társaságát mostantól „Meta” – nak hívják, és bejelentette egy új ötletet, amely túlmutat a vállalat által ma kínált Szolgáltatásokon, a „Metaverse” – en. Mark szerint a Metaverse-t meghatározó minőség a „jelenlét”, ahol olyan élményt kínálnak, amely megpróbálja elhozni azt az érzést, hogy valóban valahol máshol vagy valaki mással.

Hozni az értelemben, hogy jelenléte a Metaverzumában idézte Mark, ott lesz egy virtuális világ több virtuális környezetekben, ahol a felhasználók szerint a társaság megfeleljen a barátok, a család, a Munka, Tanulni, Játszani, bolt létre. Minden ember képes lesz saját környezetet létrehozni („otthon”, angolul vagy” otthon”, portugálul), tárgyak, zene, képek beillesztése/létrehozása, szinte bármi, amit lehet vagy akar.

Ezen kívül, akkor egy avatar, ami lesz, ahogy mások látni fogják a Metaverse, és lehetséges lesz, hogy jellemezze a karakter, ahogy akarod, beleértve formák találhatók csak a művek sci-fi vagy fantasy.

Emelkedett interakció egy másik szintre: alkalmazások összekapcsolása a Metaverse eszközeként
Mark Zuckerberg cégének olyan alkalmazásait, mint a WhatsApp vagy a Messenger, a felhasználók számára a kiterjesztett valóság használatával kívánja kommunikálni a Metaverse virtuális környezetében. Az ötlet az, hogy a cég alkalmazások, eszközök (mobiltelefonok, táblagépek, számítógépek, stb .. ) a hozzájuk való hozzáférés egyszerű „átjáró”, nem pedig a” figyelem középpontja”, valami”átláthatóvá” válik.

Ahhoz, hogy kölcsönhatásba lépnek egymással, az emberek képesek lesznek „teleportálni” a Metaverse különböző környezeteibe, amelyek úgy viselkednek, mintha linkek lennének az interneten, ahol rákattintasz a belépésre, például egy személy „otthona” vagy egy közösség összehozására létrehozott környezet. Ezekben a terekben a felhasználók cseveghetnek, játszhatnak egy játékot, megnyithatnak egy élő közvetítést, a végtelen egyéb lehetőségek között.

Mark azt is megemlíti, hogy a Metaverse lehetővé teszi az alkotók és a fejlesztők számára, hogy új élményeket hozzanak a felhasználók számára olyan környezeteken és digitális elemeken keresztül, amelyek interoperábilisak lesznek, ezáltal gigantikus kreatív gazdaságot teremtve. Ez azt jelenti, hogy képesek leszünk, hogy ingyenes, fizetett alkotások a kölcsönhatás a felhasználók, így egyre több új kommunikációs formák, szórakozás.

Természetes interfészek: a kiterjesztett Metaverse valóság a való világba került
Amint azt az elején említettük, a „Meta”, mark új cégneve, az ötlet mindig tovább megy. Ezt szem előtt tartva a vállalat azt is tervezi, hogy virtuális eszközöket és környezeteket hoz a Metaverse-től a való világba a kibővített valóság révén, lehetővé téve a termelékenység és a képzeletünkön kívüli interakció növekedését a felmerülő végtelen lehetőségek miatt.

Az alábbiakban egy példa, ahol a központban van egy építész projektje, aki meghívja ügyfelét egy bemutatóra, amely hologram formájában jelenik meg a szakember irodájában.

Adatvédelem és biztonság
A magánélet és a biztonság témakörét érintő számos kérdés után Mark, a Facebook alapítója nem tudott segíteni, de azt mondta, hogy a Metaverse első napjától kezdve a felhasználók biztosak lesznek abban, hogy biztonságban lesznek, és hogy magánéletük védett lesz. Bár ez csak ígéret, már kezd bizalmat építeni ebben a Mark által létrehozott új virtuális ökoszisztémában.