Anatel és az IRS megfigyelési műveletet hajtott végre a szabad piac hét tárolójában és elosztóközpontjában a kalózkodás elleni küzdelem céljából. A São Paulo-i főváros egységein kívül öt szárazföldi város, például Barueri, Cajamar, Campinas, Guarulhos és Louveira központjait is megfigyelték. Összesen 9800 terméket foglaltak le, amelynek díja körülbelül r$ 1.2 millió volt.

Anatel lefoglalja 9800 kalóz termékek a szabad piacon
Ez volt az első olyan művelet, amelyet az Anatel és az IRS egy piacterületi elosztóközpontban hajtott végre, és ez csak a hivatalos termékek gyártóinak és eladóinak panaszai miatt történt, amelyek több szabálytalan termék reklámozását azonosították. A lefoglalt termékek között vannak mobiltelefon-töltők, akkumulátorok, okosórák és vezeték nélküli mikrofonok.

A Mercado Livre csapata a termékek azonosításakor együttműködött a felügyeleti csapatokkal, és elkötelezte magát amellett, hogy olyan eszközöket keres, amelyek megakadályozzák az illegális termékek vagy berendezések hirdetéseinek közzétételét a platformján.

Az Anatel megerősíti, hogy ahhoz, hogy hivatalos termékként lehessen azonosítani, a fogyasztónak ellenőriznie kell a biztonságot és tanúsítást garantáló plombák jelenlétét a minőség, a biztonság és a technikai segítségnyújtáshoz való hozzáférés szempontjából. Nem is olyan régen a szervezet olyan eszköz létrehozását javasolta, amely képes lenne megakadályozni az e-kereskedelmi webhelyeken megjelenő hirdetéseket, ha ezeket a termékeket nem szabályozták.

Kalózkodás Brazíliában
A kalózkodás Brazíliában régi probléma, és aligha lesz megoldva. A hivatalos termékekért és szolgáltatásokért felszámított magas árak miatt a fogyasztók nagy része illegális alternatívákhoz folyamodott. Az APEH és az Anatel működésének egyik fő célpontja a TÉVÉSDOBOZOK.

Ezek az eszközök a kalózkodás nyitott ajtajának tekinthetők, mivel egyes kereskedők olyan módosított szoftvert telepítenek, amely hozzáférést biztosít az előfizetéses korlátozott tartalomhoz, például a streaminghez vagy az IPTV csatornákhoz.

A kalózkodás elleni küzdelem cselekvési tervével (PACP) a hatóságok már több mint 800 ezer TV-dobozt foglaltak le homologizálás nélkül vagy módosított szoftverrel a csatornák feloldásához. A magas árak miatt a hagyományos fizetős televíziós szolgáltatások elvesztették relevanciájukat az olcsóbb, de legális szolgáltatások, például a DirecTV Go és a Claro box TV iránt. Ezenkívül az América Móvil, a Claro Brasil tulajdonában lévő vállalat nemrégiben kiadott jelentése azt mutatja, hogy az IPTV megháromszorozódott a kalózkodás Brazíliában.