A régóta várt aukció, amely meghatározza azokat a vállalatokat, amelyek az 5G-t fejlesztik és üzemeltetik Brazíliában a következő években, végül ma, November 4-én, 10 órától (Brasilia idő) kerül megrendezésre. Összesen 15 cég és érdekelt konzorcium nyújtja be pályázatát egy olyan pályázaton, amelynek 449,7 milliárd forintot kellene elköltenie. A borítékok megnyitását az Anatel (Nemzeti Távközlési ügynökség) székhelyén tartják, és szabályozniuk kell a 65 országban már jelen lévő Brazil technológiát.

Az 5G aukció November 4-én, csütörtökön kerül megrendezésre
Számos előre nem látható esemény és bürokratikus részlet miatt ez az aukció, amelynek már meg kellett volna történnie, ma kezdődik az első ülés (4). A társaságokkal való találkozó első szakaszát október 27-én tartották, amikor a társaságok és konzorciumok egy része végrehajtotta dokumentumainak kézbesítését.

Hogyan fog működni az 5G aukció?
Az aukció során az Anatel megnyitja a borítékokat a javaslatokkal, és elemzi a versenyt folytató vállalatok projektjeit, ellenőrzi, hogy mely frekvenciatartományokban és milyen értékeket kínáltak nekik. Azt is ellenőrizni fogják, hogy minden ajánlattevő megfelel-e a testület által néhány héttel ezelőtt benyújtott hirdetmény minimális követelményeinek.

Ki versenyez?
Az 5G aukcióját Brazíliában kétféle vállalat vitatja:

nagy szolgáltatók: akiknek harcolniuk kell a magasabb frekvenciák között, és nagyobb csatlakozási sebességet tudnak nyújtani.
regionális internetes cégek és szolgáltatók: jobban érdekli az alacsonyabb frekvenciák, az alacsonyabb sebesség, de lehetővé teszi, hogy fedezze a nagy területeken.
Ellenőrizze az alábbiakban, a lista az összes 15 cégek versenyeznek 5g Brazíliában:

Algar Telecom SA.
Brazília Digital Telecomunicações LTDA.
Brisanet Servicios de Telecomunicações S. A
Claro SA
Cloud2U elektronikai berendezések ipar és kereskedelem LTDA
Konzorcium 5g South
Fly Link LTDA
Mega Net Internet szolgáltató és számítógépes kereskedelem LTDA
Neko Communications, Entertainment and Education Services LTDA
NK 108 Empreendimentos e Participações S. A.
Sercomtel Telecomunicações SA
Telefônica Brasil SA
TIM SA
VDF Tecnologia da Informação LTDA.
Winity II telecom LTDA
Mennyibe fog kerülni?
Az Anatel előrejelzése szerint Brazíliában a technológia fejlesztésére szánt értékek 49,7 milliárd dollár körül forognak, és a következőképpen kell irányítani:

R$ 10,6 milliárd kerül kifizetésre a nyertes cégek az aukció fizetni a támogatások, azaz a jogot, hogy a kereskedelmi hasznosítására 5G. ezt a pénzt meg kell küldeni a kasszából a szövetségi kormány.
R 7 7 milliárd irányul a gyors internet kiépítésére az ország állami iskoláiban.
Érdemes megjegyezni, hogy az aukció nem gyűjt, vagyis az összegyűjtött pénzeszközök egy részét infrastruktúrába fektetik be. Ezzel az értéket arra használják fel, hogy az internetet összekapcsolatlan területekre, például kisvárosokra és utakra hozzák, és magánhálózatot hozzanak létre a szövetségi kormány számára.

A pályázó szereplők beruházásait a következő célokra használják fel:

4G hálózatok telepítése minden, több mint 600 lakosú településen, amely összesen közel 500 települést foglal magában;
A nemzeti barangolási szolgáltatás kötelező telepítése, vagyis egy vállalat ügyfelei a rendelkezésre álló jelhez csatlakoznak, az üzemeltetőtől függetlenül;
Lefedettség 48 ezer kilométer utak nagy sebességű internet (a prioritás a BRs 163 és 364 amelyek közül néhány a legnagyobb szövetségi utak az országban).
5G frekvenciasávok: mik ezek és a különbségek
Az 5G internetes jelet a nyertes szolgáltatók rádióhullámokkal továbbítják, növelve ennek a jelnek a mobiltelefonokra való érkezését. Ahhoz, hogy ez más rádióhullámok, például a 4G, A Wi-Fi, sőt a televíziós jel jelének megszakítása vagy interferenciája nélkül történjen, az 5G-nek egyedi frekvenciasávokra lesz szüksége.

A megértés megkönnyítése érdekében olyan, mintha utak lennének, rájuk pedig kizárólagos hozzáférés lesz az adott jelhez. Anatel szerint a blokkokat négyféle sávban árverezik el: 700 MHz, 2,3 GHz, 3,5 GHz és 26 GHz.

A társaságok és konzorciumok javaslatait a hirdetményben szereplő minden egyes tételért kínált legmagasabb nyilvános ár kritériuma alapján ítélik meg. A sávok használatára vonatkozó engedély megszerzéséhez az üzemeltetőknek bizonyos kötelezettségeket kell teljesíteniük, amelyek magukban foglalják az infrastruktúrába történő beruházásokat az ország jelfedezetének bővítése érdekében. Mindenesetre, még akkor is, ha egy operátor egy teljes tartományt vesz igénybe, továbbra is megoszthatja a felhasználást a riválisokkal, hogy mindannyian működhessenek.

A 3,5 GHz-es frekvenciának kell lennie a leginkább áhított, mivel ez a leggyakrabban használt 5G a világon. Az előnyök közül ez a legjobb megoldás a gyors kapcsolat biztosítására a végfelhasználóval.

Lesz 5G kap, ahol élek?
Az Anatel által kiadott közlemény megállapította, hogy az aukció nyertes vállalatainak az alábbi ütemterv szerint a brazil városok fejlesztésével és infrastruktúrájával kell záródniuk:

Az 5G-nek 2022. július 31-ig rendelkezésre kell állnia a brazil fővárosokban;
Több mint 500 ezer lakosú városokban 2025. július 31-ig;
2026. július 31-ig több mint 200 ezer lakosú önkormányzatok;
Több mint 100 ezer lakosú városok 2027. július 31-ig;
A több mint 30 ezer lakosú városok 2028.július 31-ig.