Új átveréssel csalták meg és tisztították meg több áldozat számláit, akik olyan alkalmazásokat használnak, mint az iFood, a Rappi és az Uber Eats. Képzelje el a következő helyzetet: az alkalmazás alapján választ egy ételt, megerősíti a megrendelést, és egy idő múlva hívást kap, amelyben kijelenti, hogy a kézbesítő balesetet szenvedett, és az étterem egy másikat küld a helyére, de kis összegű felár ellenében, néha kevesebb, mint R 5 5. Mit tennél?

Látnod kell
Óvakodj a „puccs a gép iFood”
A „A szállító baleset volt” kifejezés együttérzést érezhet, és ezzel motiváltnak érzi magát, hogy hozzájáruljon egy kis akcióhoz a probléma megoldásához. Az új kézbesítő személy küldésére felszámított kis kiegészítő összeg, amely általában 3 vagy 4 reais körül forog, még egy ok arra, hogy ne habozzon folytatni a kézbesítést. Sajnos azonban ez egy másik kifogás, amelyet a híres „szállítási csalásban”használtak.

Az elmúlt héten többen feljelentést tettek, sőt feljelentést is tettek a rendőrségen, mert meglepődve tapasztalták, hogy a számlájukon vagy a bankkártyájukon indokolatlan díjak vannak.

Ez azért van, mert, valójában, „az új deliveryman” része a csalás, és amikor megérkezik a tartózkodási, akkor a végén indukáló, hogy használja a kártyagép fizetésre akkor is, ha ez a törött kijelző. A jelszó megadása előtt előfordulhat, hogy az eredeti értéket sokkal nagyobb számmal változtatták meg, a törött kijelzővel pedig ezt nem veszi észre.

Amint arról a fantasztikus múlt vasárnap (12), a felhasználónak kell fizetnie csak r$ 3,90 a felár ellenében, de meglepte a vásárlás több mint R R 2.000 a bankszámláján. A Yasmin Brunet modell így elvesztette az R 7 7,9 ezret. A legutóbbi eset október 29-én, pénteken történt, amikor egy Belo Horizonte-i pár egy snacket kért, a hívás azt mondta, hogy a szállító balesetet szenvedett, és hogy a helyettesítő R 7 7 díjat számít fel. A veszteség ez a pár volt R 4,507.

A Procon-SP szerint 2020 és 2021 között 186 százalékkal nőtt a kézbesítési kérelmekkel kapcsolatos csalási panaszok száma. A csalási kísérletben a fő alkalmazások az iFood, a Rappi és az Uber voltak.

5 tipp, hogy ne essen bele a „szállítási csalásba”
A probléma súlyossága miatt az Oficina Da Net 5 tippet különített el, amelyek segítenek azonosítani, hogy a híres „szállítási csalás”áldozata-e.

1. Kapott egy hívást, hogy a futár balesete volt?
Gyanúsított. Balesetek történnek, de ne higgyen azonnal ebben a helyzetben, még akkor is, ha valaki az étterem nevében felhívja, és megerősíti a megrendeléssel vagy Önnel kapcsolatos információkat.

2. A kézbesítő arca nem ugyanaz, mint az alkalmazásban regisztrált fénykép?
Kerülje el a fizetést. Néha lehetséges, hogy valaki egy rokon vagy barát profiljával dolgozik a kézbesítési alkalmazásokban. De ha meg akarja fizetni ezt a személyt, akkor jó, ha megbizonyosodik arról, hogy ez a megfelelő személy.

3. A kézbesítő azt mondta, hogy a kártyagép bajban van, a kijelző elromlott, vagy mi?
Ne fizess! Semmilyen körülmények között ne helyezze be a kártyát egy olyan gépbe, amely nem tudja megtekinteni az információkat. Próbálja meg felvenni a kapcsolatot az étteremmel, és kérjen egy másik gépet.

4. Arra kérték Önt, hogy fizessen extra szállítási díjat?
Ne fizessen. Meggyőzni, hogy elfogadja, a kiegészítő összeg kevesebb, mint R 5 5. Néhányan kevésnek tűnhet, de itt az ideje, hogy kifizessük, hogy a meglepetés megtörténik. Ne feledje, hogy az összes fizetést, beleértve a szállítást is, az alkalmazás a vásárlás időpontjában bontja le — nem fogadja el, hogy mást fizet.

5. Kapott üzenetet vagy hívást az étteremből, amelyben személyes adatait, például hitelkártyáját kérte?
Soha ne adjon meg semmilyen személyes információt. Minden személyes adatot az alkalmazás kér-és csak az alkalmazás. Nincs elfogadható ok arra, hogy az étterem kérje meg például a hitelkártya zászlóját.

Hogyan lehet megakadályozni magát?
Amellett, hogy a tippeket, hogy mit kell tenni az egyes fenti helyzetekben, azt is tudja, hogyan kell megvédeni magát, valamint a család, amikor kérnek ételt az alkalmazáson keresztül.

Kerülje a kis gép használatát. Inkább fizetni a megrendelést közvetlenül az alkalmazásban;
De ha valóban fizetnie kell a géppel, vegye figyelembe a képernyőn megjelenő összeget. Ha nem látja, ne fizessen;
Azok számára is, akik a gépet használják, legyen óvatos a jelszó beírásakor. Csináld oly módon, hogy mások ne lássák;
Ha már fizetett az alkalmazáson belüli vásárlásért és kézbesítésért, ne fizessen más fizetést a kézbesítéskor;
A vásárlás elfogadása után ellenőrizze a számláján vagy a kártya nyilatkozatában felszámított összeget. Ezt megteheti a bank vagy akár a használt banki hálózat hivatalos WhatsApp alkalmazásával.
Ráestem az ütésre! Akkor mi van? Ki fizeti a számlát?
A net workshop megkereste az iFood, a Rappi és az Uber cégeket, hogy tudják, mit lehet tenni ebben a helyzetben.

Mit mond iFood?
A közlemény szerint az iFood megerősítette annak fontosságát, hogy a céget hivatalos szolgáltatási csatornákon keresztül aktiválják, és jelentéskártyát küldjenek.

Mit mond Rappi?
Rappi viszont kijelentette, hogy a nem megfelelően felszámított összeget a banktól kell kérni a vásárlás törléséért, mivel ez „platformon kívüli díj”. A platform azt mondta, hogy nem közvetíthet kompenzációt a platformon kívüli kifizetésekért, mivel a szállítók független szakemberek.

Ennek ellenére a vállalat rámutat arra, hogy meg tudja tenni a megfelelő intézkedéseket a szállító kötelességszegése tekintetében, de anélkül, hogy részletezné, mi lenne ezek az intézkedések. Az ilyen típusú magatartás visszaszorítása érdekében a vállalat hozzáteszi, hogy feltérképezi és elemzi a szállítók által elkövetett csalásokat, és azonosítja a csaló profilját.

Mit mond az Uber Eats?
Már az Uber Eats is küldött nekünk egy pozícionálást az ügyben, amelyben arról tájékoztattak minket, hogy a kártyás (betéti és hitel) fizetéseket csak a platform végezheti el. A kártyagép, a csalók által használt fő eszköz, nem fogadható el hivatalos fizetési eszközként. A cég hangsúlyozza ,hogy „folyamatosan erősíti, hogy a felhasználók mindig a megrendelés szerint teljesítik a fizetést”.

Az állítólagos összegeket illetően „az Uber mindig tájékoztatja felhasználóit arról, hogy nem orvosolja az értékeket, és soha nem tesz további díjakat partnerszállítókon keresztül, akár pénzzel, akár géppel”. Ennek ellenére megerősíti annak szükségességét, hogy értékeljék a szolgáltatás minőségét, amelyet az alkalmazás értékelési rendszerén keresztül nyújtanak.